La moneda social: un capritx o una necessitat?

Estàndard

La moneda social: un capritx o una necessitat?

Una societat/comunitat/grup de persones estableix formes de relacionar-se entre individus de la forma que creu més oportuna d’acord amb la seua idiosincràcia. Així el sistema capitalista actual, poc a poc, ha anat perfilant una de les seues eines principals: La moneda (ja sigui l’euro, el dollar, la lliura, etc)

Inicialment la moneda servia per quantificar els intercanvis per poder-los fer més universals i així evitar els inconvenients del troc directe. El sistema capitalista, però, ben aviat la va carregar d’altres connotacions per fer-la més adequada a la seues característiques. Va facilitar l’acumulació de molt en mans de molts pocs, gràcies a l’interès generat d’una especulació de les necessitat bàsiques. Posteriorment en va ocultar les quantitats de moneda, tan de l’emissió, com de la que cadascú posseix, permetent així l’existència de grans fortunes i realitzar grans especulacions degut a la ignorància col·lectiva. Per últim es va definir intrínsecament a la creació de diners un interès associat; un fet irremediable que continuaria beneficiant a qui més té i a la vegada condemnatori per tota la societat a haver de crear més moneda i així de poder continuar el cercle viciós.

El sistema ja havia creat més eines per tal de facilitar i promulgar aquest: “el individu, com entitat separada, per sobre de tot i totes. El millor dels individus triomfarà, mai la totalitat.”

Així doncs a la vegada que quan hom no creu en els mètodes de producció agrícola provinents de les mal dites revolucions verdes i sí que creu en un consum local i agroecològic; a la vegada que hom no creu en la medicina de les farmacopees, pal·liativa i crònica i sí que creu en l’autogestió de la salut. També és necessari crear un forma de quantificar intercanvis per tal de fer-los amb sincronia a la filosofia pròpia.

És per aquesta raó que la CIC i les diferents ecoxarxes veuen necessari crear les seus pròpies monedes adaptades al seus ideals de relacions humanes. Una moneda basada en l’intercanvi en lloc de l’especulació, una moneda basada en la transparència enlloc de l’ocultació, una moneda basada en la comunitat enlloc de l’individualisme. Una moneda col·lectiva que ajudi a fer la revolució pròpia i individual.

Doblada

En aquest enllaç

VOSE Ecoxarxa Lleida

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s