Extracte del que son les Ecoxarxes i la Cooperativa Integral Catalana

Estàndard

QUE ES UNA ECOXARXA?
Una Ecoxarxa és una xarxa d’intercanvi de béns, serveis i coneixements amb la voluntat de recuperar la dimensió ètica i humana de les activitats econòmiques, superant l’individualisme i la competitivitat capitalista i impulsant una economia basada en la confiança, la reciprocitat, la solidaritat, la cooperació i l’ecologia.
Les promouen persones d’una mateixa comarca o bioregió, que s’uneixen de forma estable amb el compromís de construir una altra forma de relacionar-se, fomentant l’economia local, el consum responsable i les relacions humanes, cobrint així les necessitats bàsiques personals. A més es creen mecanismes de suport mutu entre les persones, permetent a aquestes desenvolupar noves habilitats més enllà de les purament professionals.
La seva característica més distintiva és l’ús d’una moneda social (també coneguda com com a moneda local o comunitària), per permetre el funcionament d’un sistema d’intercanvis multi recíprocs a la regió, sense fer ús dels diners. El nom de la moneda social empordanesa es al Vent.
Son grups de persones i col·lectius que comparteixen als principis de la CIC a nivell local, implementant i coordinant en la mesura de les seves possibilitats, projectes i iniciatives per a l’autogestió holística de les persones que hi participen.
TRANSFORMACIÓ SOCIAL
Interès pel ben comú
Desprendre’s del materialisme.
Cooperació i solidaritat en la transformació social.
ECONOMIA
Atendre les necessitats de les persones per sobre de qualsevol altre interès i cadascun aportant segons les seves possibilitats.
La moneda és un sistema de mesura d’intercanvi de les persones a la comunitat excloent l’acumulació com a objectiu.
Es promouran altres formes no monetàries d’intercanvi: economia gratuïta, barata directa, economia comunitària.
ECOLOGIA
Ecologia i Permacultura.
Decreixement i Sostenibilitat.
ORGANITZACIÓ POLÍTICA
Assemblearisme.
Intercanvis
1- Intercanvis amb temps, moneda social.
En  Assemblees
En elles es discuteixen obertament tots els processos relacionats amb la gestió de l’organització de la xarxa i les decisions preses que són implementades seguidament per la Coordinació i els Grups de Treball.
En Comissions i Grups de Treball
Les decisions preses en assemblees: són implementades seguidament per diverses comissions de treball que s’ocupen de diferents àmbits de la xarxa.
A les assemblees, el  delegat de la comissió o grup exposa els assoliments i els reptes de cada Gt, per tal de poder establir entre tots els seus següents passos i objectius generals.
La Coordinació canvien passats 6 mesos o un any de la seva gestió, de forma orgànica segons els seus graus d’especialització i la disponibilitat de nous usuaris capacitats i disposats a reemplaçar-los.

QUE ES LA CIC? (Cooperativa Integral Catalana)
Es el paraigues legal de les Ecoxarxes, compartint la seva filosofía.

Cooperativa com a projecte que practica l’autogestió econòmica i política amb la participació igualitària dels seus membres. També, perquè pren legalment aquesta forma jurídica.

Integral per a ajuntar tots els elements bàsics d’una economia com són producció, consum, finançament i moneda pròpia i, al mateix temps, perquè vol integrar tots els sectors d’activitat necessaris per viure.

Les empreses socials, professionals i prosumidores poden participar per intercanviar serveis internament i vendre fora de la cooperativa, mentre que com consumidors tots els participants podem realitzar compres conjuntes tant als socis de serveis de la cooperativa com de productes que vinguin de fora.

Així, doncs, és una iniciativa de transició per permetre’ns construir una manera de viure on ni la banca ni l’estat seran necessaris.

2. QUINS OBJECTIUS TÉ LA COOPERATIVA INTEGRAL?

Com a objectiu central: construir un entramat de relacions econòmiques cooperatives i solidàries entre persones i empreses socials, que surti de les regles del mercat i que no sigui controlat per l’estat.Que sigui un espai per promocionar i fer créixer productes ecològics i locals, serveis realment necessaris per al nostre dia a dia i nous projectes d’autoocupació vinculats a aquestes necessitats reals.A llarg termini podria convertir-se en una altra societat fora del control capitalista, amb el seu propi sistema de seguretat i previsió social per garantir les necessitats bàsiques de tots els seus membres en tot el seu recorregut vital.

Com a objectius més concrets a curt termini, donem una resposta col·lectiva a la crisi:
Reduïm les nostres despeses en euros i ajudar a créixer a les monedes socials de les ecoxarxes.
Reduir el preu dels productes necessaris a través de les compres col·lectives.
Donem una opció de venda directa als i les productores.
Donem una sortida d’autoocupació digna i il·lusionant a persones que estan en atur.
Facilitem una sortida econòmica col·lectiva a les persones que han esdevingut insolvents de cara a la banca o l’estat.

3. FUNCIONAMENT DE LA COOPERATIVA

A l’hora d’organitzar la gestió econòmica de la cooperativa, haurem de facilitar autonomia en el funcionament diari en cadascun dels projectes productius i organitzar-la d’una manera que els problemes d’un projecte no afectin als altres projectes

Podrem ser insolvents i aturats com a persones, segons el sistema i el marc jurídic vigent, però alhora podrem viure amb tota normalitat, treballant i consumint de manera autogestionada, sense haver de preocupar-nos pels embargaments dels deutes anteriors.

La manera en què vam funcionar protegeix legalment als quals integren de la cooperativa perquè cadascun de nosaltres protegeix la cooperativa en una relació de reciprocitat pel ben comú.

La comissió de gestió econòmica s’encarrega d’organitzar i mantenir aquests i molts més elements perquè la cooperativa funcioni. Aquesta comissió donarà suport legal i de gestoria als seus membres i farà un seguiment proper.

Activitats en funcionament i nova autoocupació, dues formes d’integrar-se en la cooperativa.

A més d’aquelles persones que ja tinguin una iniciativa econòmica en execució, la cooperativa integral és un espai molt adequat per començar nous projectes. Per tant, per a aquelles persones que estiguin buscant treball, podem explicar una comissió d’autoocupació que es dedicarà a donar formació, suport o acompanyament segons sigui necessari, amb l’objectiu que la persona pugui realitzar tasques que siguin útils al col ∙ lectiu, en el marc de les necessitats cooperatives i comunitàries, i que es puguin remunerar suficientment en moneda oficial com per respondre a les despeses que pugui tenir la persona en concret.

Consum i compres coordinades.
Les compres col·lectives s’estan iniciant des de l’àmbit de l’alimentació ecològica i d’aquí es poden estendre a altres sectors. Actualment algunes poblacions ja disposen de central de compres i hem creat un projecte de coordinació per donar-los suport i activar més.
A llarg termini l’objectiu és que la cooperativa pugui negociar i gestionar de manera unitària qualsevol compra necessària o subministrament. Al mateix temps, hi haurà formació en la reducció del consum d’aigua i energia i en l’ús d’eines que redueixin les despeses econòmiques quotidianes.
Els serveis comuns poden autofinançar-se en alguns casos, però sobretot depenen de les quotes dels associats.

Monedes socials
Les monedes socials que utilitzarà la cooperativa integral seran algunes de les monedes socials locals o biorregionals que s’estan engegant a Catalunya, les persones que no visquin a cap territori amb moneda social, podran usar el ecocoop, la moneda social de la cooperativa integral. Utilitzem el sistema CES que es un programa informàtic que permet de manera molt senzilla la compra-venda en moneda social virtual entre persones que participen de monedes socials diferents.

Ecoxarxes i Nuclis locals
La cooperativa és d’àmbit català, i vol vehicular la seva presència al territori a través de nuclis locals, i les Ecoxarxes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s