SALUT PER A TOTS!

Estàndard

                                                                                                      SALUT PER A TOTS!

PROJECTE DE NODE DE SALUT PUBLICA COOPERATIVISTA A L’EMPORDÀ
Nucli Autogestionat de Vilafant i Pobles Veïns
Des-de l’Oficina de Salut Pública Cooperativista ubicada en BCN. enel marc de la Cooperativa Integral Catalana (CIC).
Cada vegada més persones creiem que “un altre món és possible”, i  ja naixent, de la mateixa manera creiem que “una altra salut és possible” i ja esta emergint….
Però podem veure que no és precisament “una altra salut”, sinó “la Salut” de la Humanitat i de tota la Naturalesa la que està renaixent. Molts signes ens assenyalen que en aquesta etapa de la nostra història estem redescobrint i construint alhora la “Salut”, amb majúscules, aquella que em estat perdent al llarg del temps, en la mesura en què ens vam ser allunyant de la nostra Mare Naturalesa. Fins a arribar al fet que la “salut”, en la pràctica, és només una part de la nostra vida i una part de l’anomenada Seguretat Social, la mal cridada “Sanitat Pública” o “Sistema Nacional de Salut” o, simplement que la salut = sanitat. No obstant això, cada vegada queda més clar que la mal cridada Sanitat és tot el contrari: un “sistema de malaltia pública” i ara pitjor encara, perquè els governs l’estan privatitzant més que mai.
Si no estic en harmonia amb mi mateix i amb tots els  éssers, llavors estic malalt, en menor o major mesura, depenent de diferents factors. I estar en harmonia amb mi mateix significa tantes coses: conèixer-me, sentir-me ben amb mi gestionant ben les meves emocions, alimentar-me bé, descansar prou, etc.
La salut és l’estat natural de l’ésser humà i de tota la Naturalesa. No obstant això, lamentablement, el normal és que estiguem malalts. I convé distingir bé entre el que és normal i el que és natural. És normal que es confongui el normal amb el natural. Emmalaltir-se a arribat a ser el més normal i ja creiem que és el natural. Aquesta creença ha estat alimentada especialment per les grans farmacèutiques, per augmentar les seves vendes, amb la complicitat de les autoritats civils.
Aquest sistema, posa com a centre la persona, es pretén estimular la prevenció i promoció i no la curació com a conseqüència l’estat de salut .
Desitjem  tractar la salut i no la malaltia. Entenem la salut com un camí i no com una fi. La pèrdua de la salut és deguda a una sèrie de desequilibris a nivell cultural, social, psicològics, ecològics i espirituals que s’evidencien a nivell biològics (físics) tenint en compte que tots aquests factors estan expressats simultàniament. Si es tracten solament els símptomes físics sense comprendre els factors desencadenants en tots els nivells citats no estem en un procés de salut sinó de silenci del que em de sol.lucionar.
L’acció terapèutica serà tant a persones com a col·lectius-comunitaris. Serà espacial-dirigida i no d’intervenció i estarà orientada, en general, no només a superar símptomes o molèsties de tot tipus  sinó a canviar els estils de vida. Aquests s’oferiran tant en forma de consultes com en activitats pràctiques i teòriques de capacitació i apoderament per a l’autogestió en salut, incloent la participació en activitats culturals i de suport social.
Sabem em que l’individu és portador dels coneixements necessaris per desencadenar el seu procés  curativo, però han estat dormits per diversos factors entre els quals l’actual model de gestió de les nostres vides, on l’individu és l’agent passiu sense cap responsabilitat en el seu procés de curació i sense influència en grups de decisions. Creiem que tot individu té una part de terapeuta/sanador i volem ajudar al fet que es torni conscient.
L’actual enfocament  del sistema de salut, ha demostrat que la persona segueix mancada d’una atenció que li garanteixi el benestar en general, la qualitat de vida.
La proposta convida a passar del biomèdic al biopsicosocial cultural ètic-espiritual i de l’individual al comunitari. Es pretén aconseguir un major empoderament com a persona i comunitat amb la  salut.
Des.de el node se salut de Vilafant ,http://nucliautogestionatdevilafantipoblesveins.wordpress.com/ vol ser un espai obert en el qual l’individu es compromet a convertir-se en agent de salut actiu per al
mateix i/o per al grup mitjançant una sèrie de tallers, conferències i teràpies individuals i grupales propostes per les mateixes persones.
Per col·laborar com a terapèuta
Sol·licitem de presentar-se inicialment al grup d’acolliment al nucli Autogestionat de Vilafant i Pobles Veïns. Has de saber que les teves aportacions en principi són treballs voluntaris i les donacions que es rebran dels usuaris seran utilitzats en primer lloc per mantenir l’espai i materials del centre i en segon lloc per cobrir els costos de temps/desplaçaments i altres despeses dels  terapeutes col·laboradors assemblearis, segons es convingui en les assemblees del nucli, on també pots participar.
Aquesta mesura està presa per evitar la reproducció del model econòmic, l’individualisme i l’ús mercantilista de la salut.
Així llavors, si coneixes algú que es podria beneficiar com a usuari d’aquest sistema de salut, dels teus coneixements/habilitats, has de demanar a aquesta persona que es posi en contacte amb la recepció del Nucli Autogestionat de Vilafant i Pobles Veïns, on se li informarà de la nostra filosofia i mètodes d’intercanvi i donacions, i li oferirem les teves disponibilitats horaris i informarem sobre totes les possibilitats del node de salut de Vilafant.
Finançament del projecte de salut:
Per formar part d’aquest grup d’intercanvi de coneixements (almenys) t’has de fer soci afí de la Cooperativa Integral Catalana, ja que és una estructura que permet organitzar les intencions del nostre grup de treball sense ànim de lucre dins del marc legal actual. (els socis afins no tenen cap cost económc).
-A través d’un sistema mutualista mancomunat, mitjançant el qual, les persones participen en les despeses de forma proporcional als seus ingressos. Si decidim que les persones paguin en principi un 3% dels seus ingressos a partir del sou mínim (641) i que fem descomptes en funció de les característiques de la unitat familiar, ja tenim les bases d’aquest sistema.
-Aportacions voluntàries i intercanvis, dels participants, més enllà del que els correspongui pel sistema mutual.
Els intercanvis que es proposen a són:
-Intercanvi de treball voluntari i uns altres que puguin ser útils per el centre.
Intercanvi de teràpies
Donatiu en moneda social (CES) . Pots demanar informació.
Donatiu en euros per col·laborar a mantenir el grup en funcionament.
Persones i entitats a les quals estan dirigits els nostres serveis:
Persones de totes les edats.
Organitzacions: Programa de Salut comunitària.
Associacions de veïns
Culturals
Esportives
Recreatives
Col·lectius temàtics
Club socials
Grups d’afinitat
Gremials
Cooperatives
Entitats d’educació (escoles).
Uns altres de perfil organització social
Ajuntament. CAP salut.
Centres de “medicines alternatives”
Serveis i recursos Humans
Area Autogestió de la salut:
-Aprenentatge bàsic en autogestió de la salut
-Nutrició i fitoteràpia
-Estratègies en estils de vida
-Autogestió grupal-comunitària: Es realitzaran activitats amb grups de persones segons els seus interessos.
-Activitats divulgatives. Cursos monogràfics Seminaris. Xerrades de promoció de salut.
3. Area Terapèutica.
-Terapèutiques de la medicina tradicional xinesa.
-Terapèutiques de la medicina ayurvédica.
-Rituals medicines ancestrals. Xamanisme.
-Terapèutiques de medicines energètiques.
-Programes de salut familiar-laboral orientada a desenvolupar una cultura de salut.
-Terapies en Gestalt, Reflexologia, Medecina alopàtica, Medicina Tradicional Xinessa, fisioteràpia, moviment, estiraments, i qualitat de vida.

Trobades per promoción i formació en salut en Vilafant http://nucliautogestionatdevilafantipoblesveins.wordpress.com/

Facilitador de salut -qualitat de vida : Teresa González en formación  en la Cooperativa Integral Catalana (CIC) en Salut Pública Cooperativista (SPC).
Telf de contacte: 637 77 58 02 (Teresa)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s