Què és la moneda social?

Estàndard
Què és la moneda social?

Sabies què?

Actualment existeixen 5000 monedes socials a nivel mundial repartides en numbrosos paisos com Alemanis, Bèlgica, França, Gran Bretaña i Italia, a més de numbrosos paísos com Amèrica latina o Japó.

Què és la moneda social?

La moneda social és una eïna creada i utilitzada per comunitats, colectius i particulars amb l’ojectiu de poder facilitar intercanvis tant de productes com de seveis o de coneixements. La seva existència depèn únicament d’un acord comunitari que li atorga un valor determinat; no creat per un banc o per un govern, sinó determinat  per les mateixes persones que fan l’intercanvi.  D’aquesta manera l’economia que se’n genera és totalment real, sense cap aspecte especulatiu.

La moneda social és una forma de posar els diners al servei de les persones; permetent-les continuar compartint les seves capacitats quan la moneda convencional s’estanca. És un sistema monetari de veïnatge basat en la confiança i reprocitat.

Es caracteritza per:

  • Fomentar la economia local
  • Impedeix les bombolles econòmiques
  • Impulsa les relacions entre veïns
  • Genera participación ciutadana

El diner convencional està fonamentat en el deute que els bancs ens atorguen i que ens lliga a causa de l’escassetat i la dificultat de generar euros, d’aquesta manera es promou la manca d’honestedat i la corrupció; es destrueixen les economies locals que s’escapen cap als grans centres financer.

La Cooperativa Integral Catalana fa servir la seva pròpia moneda social, l’EcoCOOP. Totes les monedes socials fan servir una plataforma d’intercanvi i administració de transaccions i usuaris. Inicialment hi havia el sistema CES, però des de les ecoxarxes catalanes i la Cooperativa Integral Catalana es va impulsar una plataforma de codi lliure i autogestionada, l’IntegralCES (www.integralces.net). Aquest sistema és una eina de fàcil maneig i comprensió; pots oferir un producte o servei propis o buscar el que necessitis a les teves xarxes d’intercanvi més properes. A més de portar la comptabilitat dels intercanvis realitzats i conèixer el saldo disponible en qualsevol moment.

L’adopció d’aquest sistema d’intercanvi és una eina clau en el canvi de les relacions econòmiques capitalistes imperants; per moltes raons:

  • La moneda social es crea a través d’una activitat real, d’un treball ja realitzat i no a través del crèdit, és a dir de deute.
  • Les quantitats negatives perden el seu caràcter de deute, només mostren un desequilibri entre el que es rep i el que s’aporta.
  • El fet de tenir números vermells només indica que s’haurà d’oferir alguna cosa en algun moment per compensar el saldo, però en base amb el principi “cadascú en funció de les seves necessitats”.
  • No té gaire sentit acumular-ne, ja que en circumstàncies normals qualsevol persona pot generar-ne amb facilitat, i en alguns casos té fins i tot data de caducitat
  • Atès que els intercanvis es produeixen en el nostre entorn proper i la moneda no viatja a altres mercats on hi hagi una major rendibilitat; s’incentiven les relacions de confiança entre les persones usuàries, que poden anar més enllà d’allò econòmic per a  fomentar la creació de veritables nuclis d’autogestió en què el suport mutu sigui l’element comú per a la satisfacció de les necessitats de totes les persones integrants.

Tutorials de l’IntegralCES

Per conèixer el funcionament de l’IntegralCES, i com interactuar amb altres plataformes d’intercanvi amb moneda social, podeu consultar la documentació del web:

Com donar-te d’alta a una Ecoxarxa ja existent a IntegralCES: https://www.integralces.net/ces/bank/exchange/list/ES
Com donar d’alta una ecoxarxa nova: https://www.integralces.net/public/new-exchange-ca
Com demanar la migració d’una xarxa del CES a l’IntegralCES: https://docs.integralces.net/dox/ca/de/d21/a00006.html
Com fer transaccions externes entre xarxes de diferents plataformes d’intercanvi:http://docs.integralces.net/dox/es/d4/dee/a00008.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s